Lahjoita Saunapedialle - sinä voit auttaa Saunapediaa luomaan maailman yksityiskohtaisimman sauna-aiheisen tietosanakirjan  

Tervalaakso

Saunapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tervalaakso (Tjärdalen) on alue, joka sijaitsee Isolahden ja Vetokankaan rajamailla Vaasassa, Isolahden koulun ympäristössä. Alueella on aiemmin sijainnut Gyltvik-niminen merenlahti, joka kuroutuessaan merestä sai nimen Fladan. Jokseenkin entistä lahtea vastaava alue on saanut nimen Tervalaakso, joka ei kuitenkaan ole yleisesti paikallisten käytössä[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1700-luvulla Gerbyn kylässä oli Gyltvik-niminen lahti.[2] Maankohoamisen myötä lahden suu alkoi umpeutua ja suun saaret kasvoivat yhteen. Lahdesta tuli flada, joka oli yhteydessä mereen kahden salmen kautta, ja sitä alettiin kutsua nimellä Fladan. 1900-luvulle tultaessa flada oli ruovikoitunut ja siitä oli tullut jakamatonta vesijättömaata[3]. Viimeistään 1920-luvulla rakennettiin Huvilatie (Villavägen), joka kulki Gyltvikin suussa olleen saaren yli. Saarella oli pari huvilaa, joista nykyään on jäljellä kivisiä perustuksia.

Isolahden koulu ja Mainiokoti Isolahti sijaitsevat entisen Gyltvikin maaperällä.

1930-luvun alussa rakennettiin Tervalaaksontie (Tjärdalsvägen),[3][5] joka myötäili Fladanin itärantaa. Vuonna 1936 Fladanin alue siirtyi Mustasaaresta Vaasaan,[6] ja vuosina 1939–1940 rakennettiin ensimmäiset talot Tervalaaksontien varteen.

Nimet Tervalaakso ja Tjärdalen tulevat tervanpoltosta, jota harjoitettiin alueen metsissä 1700- ja 1800-luvuilla.[7] Ei ole selvää, tuliko tiennimi ennen paikannimeä vai toisinpäin. Ruotsinkielistä Tjärdalsvägen-nimeä on kuitenkin käytetty 1930-luvulta asti, kun taas Tjärdalen-paikannimeä on käytetty varmuudella vasta 1940-luvulta lähtien.[8][9] Suomenkielinen Tervalaakso-paikannimi lienee molempia ruotsinkielisiä nimiä nuorempi. Viimeistään se on syntynyt vuonna 1974, kun perustettiin Tervalaakson Teräs -jalkapalloseura.[10] Jossain vaiheessa Tervalaaksontien nimeksi vaihdettiin Miilutie (Kolmilevägen).

1900-luvun jälkipuoliskolla Tervalaakso muuttui paljon. Vesijättöä kuivatettiin ojittamalla ainakin 1960-luvulta alkaen. 1970-luvulla Tervalaaksontien eteläinen osa hylättiin, kun Isolahden koulu rakennettiin ja sen itäpuolella olevaa asuinaluetta laajennettiin. Vesijätön itäosiin rakennettiin koulu urheilukenttineen ja länsiosan läpi rakennettiin Alskatintie. Huvilatien varteen tehtiin uimaranta.

Vesijätön aivan läntisin osa säilyi jokseenkin koskemattomana 2000-luvulle asti, kunnes Huvilatielle rakennettiin Mainiokoti Isolahti -niminen hoivakoti.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]