Lahjoita Saunapedialle - sinä voit auttaa Saunapediaa luomaan maailman yksityiskohtaisimman sauna-aiheisen tietosanakirjan  

Pittjärv

Saunapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pittjärv
Paikkakunta Tuckur, Vöyri
Nykyinen maasto avosuota, avovettä
Kuivattu anomus 1854

Pittjärv[1] eli Pitkäjärvi[2] eli Pirkärr[3] eli Pirtkärr[3] on Tuckurin kylässä Vöyrillä sijaitseva järvi,[4] joka on pitkälti kasvanut umpeen. Järvi on pitkänomainen, ja se myötäilee Kukkusintietä noin kahden kilometrin matkan. Leveyttä järvellä on vain noin 100–200 metriä.[3]

Nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pittjärvin nimi on aikojen saatossa vaihdellut niin kirjoitetussa kuin puhutussa kielessä. Pitkäjärvi-nimeä on käytetty Erich Höijerin kartassa jo 1700-luvun alkupuolella[5], ja kyseinen nimi vakiintuikin pitkäksi aikaa Pittjärvin karttanimeksi. Vuoden 1970 peruskartassa nimi on kuitenkin Pirkärr, ja vuonna 1978 nimeksi vaihtui nykyinen Pittjärv.

Järven alkuperäinen nimi lienee Pitkäjärvi, ja siihen perustuu ainakin ruotsinkielinen nimimuoto Pittjärv. Tor Karstenin (1921) mukaan Pitkäjärvi lausutaan kansan keskuudessa pikkjärv tai pirkjärv, mutta hän ei selittänyt, mistä r-äänne on ilmestynyt ääntämykseen[6]. Nimimuoto pirtjäträschi[7] ’Pirtjärvträsket’ antaisi ymmärtää, että Pitkäjärvellä on ollut rinnakkaismuoto Pirttijärvi.

Kun järvi kuivui suoksi, siitä alettiin käyttää myös kärr-loppuista nimeä. Se esiintyy paitsi muodossa Pirkärr myös muodoissa Pirtkärr[3] tai Pirkkärr[8].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muotoutuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vedenpinta 20 metriä nykyistä korkeammalla (noin 300–100 eaa.). Pienempi sininen alue on nykyinen Pittjärv.

Kuten järven pitkulainen muoto vihjaa, Pittjärv on kehittynyt muinaisesta merensalmesta. Tällainen se oli noin 300–100 eaa., kun merenpinta oli 20 metriä nykyistä korkeammalla. Salmi sijaitsi mantereen ja suuren saaren välissä. Muutamaa sataa vuotta myöhemmin salmi oli muuttunut järveksi, jonka luusua sijaitsi koillisessa. Lasku-uoma jatkui koilliseen ja johti Fjärdsbäcken-puron kautta Oravaistenlahteen. Pittjärv on ainoa Fjärdsbäckenin valuma-alueeseen luonnollisesti kuuluva järvi; pohjoisempana sijaitseva Långträsket kuuluu siihen vain ojituksen takia[9].

Kuivatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pittjärv on kahteen kertaan umpeenkasvanut järvi. 1800-luvun puolivälin kartoissa se on vielä selvästi järvi. Siihen laski Påmosskanalen-kanava, joka oli kaivettu aiemmin Påmossen-suon kuivaamiseksi. Tuckurin ja Kuckusin kylien välillä kulkeva kesätie oli samoilla sijoilla kuin Kukkusintie nykyään; talvitie puolestaan kulki Pittjärvin jäätä pitkin.

Vuonna 1854 anottiin lupaa Pitkäjärvi-nimisen järven laskemiseksi. Lasku todennäköisesti suoritettiin jonkin aikaa anomuksen jälkeen. Järven lounaisosaan kaivettiin kanava, joka vei vedet Vöyrinjokeen. Pittjärvillä oli nyt kaksi lasku-uomaa, mikä johti järven kuivumiseen. 1970-luvulla järvi oli kuivunut täysin ja sen päällä pystyi kävelemään[3].

Kunnostus ja toinen umpeenkasvu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjäin keskusjärjestö kunnosti Pittjärvin 20 hehtaarin laajuiseksi lintujärveksi 1970-luvulla. Samalla järveen istutettiin ruutanoita ja etelärannalle pystytettiin korkea näkötorni.[3]

Kunnostettu Pittjärv oli 1980-luvulla erittäin arvokas lintujärvi, mutta se on kasvanut jälleen umpeen ja sen merkitys lintujärvenä on laskenut mitättömäksi. Kunnostuksen jälkeen järven pinta-alasta alun perin lähes 60 prosenttia oli avovettä, mutta sittemmin tuo prosenttilukema on laskenut alle kymmeneen.[3]

Pittjärv on luokiteltu suomaiseman suojelualueeksi Pohjanmaan maakuntakaavassa, mutta se täytyy kunnostaa, jotta se voi säilyttää suojelustatuksensa.[12][13] Järven luo on hyvät tieyhteydet, ja kunnostus on verraten helppo tehdä. Kunnostustoimenpiteeksi on ehdotettu vedenpinnan merkittävää nostamista ja padon rakentamista järven koillisnurkkaan.[3]

Kun Pittjärvin lasku-uomia on kaksi, järvi kuuluu myös kahteen valuma-alueeseen; luonnollisen Fjärdsbäckenin valuma-alueen lisäksi se on osa Vöyrinjoen valuma-aluetta. Kunnostuksen yhteydessä rakennettava pato järven koillisosaan tarkoittaisi Pittjärvin siirtymistä lopullisesti Vöyrinjoen valuma-alueeseen.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pittjärvin koillisnurkassa sijaitseva Kvarnhusback on valtakunnallisesti arvokas kallioalue.[14]

Pitkänmatkan hiihtotapahtuma Botnialoppet, joka järjestettiin vuosittain 1960-luvulta 1980-luvulle, kulki yleensä Pittjärvin yli.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]