Lahjoita Saunapedialle - sinä voit auttaa Saunapediaa luomaan maailman yksityiskohtaisimman sauna-aiheisen tietosanakirjan  

Bredsund

Saunapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bredsund
Bredsundin hieskoivu-kuusisekametsää
Bredsundin hieskoivu-kuusisekametsää
Paikkakunta Sundom, Vaasa
Nykyinen maasto ojitettua metsikköä
Kuivattu 1880-luvulla?
Kuivaaja(t) Sundomin kyläläiset
Alkuperäinen pinta-ala noin 8 ha
Maaperä liejua[1]

Bredsund on Vaasan Sundomissa sijaitseva entinen järvi. Se kuivattiin niityksi 1800-luvun lopulla, mutta nykypäivään mennessä se on metsittynyt. Järven pinta-ala oli noin kahdeksan hehtaaria.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sundomin kylä muodostui aikoinaan salmien rannoille, mihin kylän nimikin viittaa[2]. Salmien nimiä ovat olleet ainakin Bredsund[3] ’leveäsalmi’ ja Murmursund[4] (nimen merkitys epäselvä). Nykyisen Kronvikin ja Näsetin välillä pystyi liikkumaan veneellä[3], ja salmi erotti Yttersundomin omaksi saarekseen[5]. Maankohoamisen takia salmesta tuli ensin lahti, Bredviken[6], ja myöhemmin lahden pohjukka erkani järveksi. Salmesta jäi järven lisäksi jäljelle Ådran-niminen uoma. Ådrania on siirretty 1900-luvulla, eikä se ole luonnontilassa; on kuitenkin todennäköistä, että Ådran on Bredsundin luonnollinen lasku-uoma, joskin luusuaa on siirretty vähintään 60 metriä etelään.

Isojaossa 1770-luvulla Sundomin kylä jaettiin kahtia Ytter- ja Översundomiin, ja raja kulki Bredsundin järven keskeltä. Järvi kuivatettiin niityksi mahdollisesti 1880-luvulla. Kuivauksen jälkeen Bredsundin vesijättömaa oli Sundomin jakokunnan omistuksessa[7], ja sen niittyjä annettiin vuokralle[8]. Sundomin uusjako oli vireillä vuosikymmeniä, joten 1970- ja 1980-lukujen peruskarttaan Ytter- ja Översundomin rajoja ei ole merkitty. Uusjako valmistui 1990-luvulla, jolloin kylien rajaa siirrettiin hieman länteen niin, että Bredsund siirtyi kokonaan Yttersundomin puolelle.

1970-luvulle tultaessa järvi oli metsittynyt lukuun ottamatta sen etelä- ja pohjoisosassa sijaitsevia peltoja. 1990-luvulle tultaessa pellot olivat kasvaneet umpeen, ja Bredsundin ylle oli ilmestynyt kaksi ristikkäin kulkevaa sähkölinjaa. Nykyään Bredsund on lähinnä metsikköä, jossa valtalajeja ovat kuusi ja hieskoivu. Pohjakasvillisuus on ruohoista, mutta siihen kuuluu myös puolukan ja mustikan varpuja sekä saniaisia ja sammalia. Bredsundin läpi kulkee leveä oja, ja entiseen järvenpohjaan on kaivettu uusia ojia vielä 2010-luvulla.

Nimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissa käytetään salmeen viittaavaa vanhaa nimeä Bredsund, koska se on peruskartassa käytetty nimi. Nimi Bredvik(s)träsk esiintyy useissa vanhoissa kartoissa. Paikallisten käyttämä nimi ei ole kirjoittajan tiedossa, mutta Ådran-laskuojan perkauksiin liittyvä paikallinen yritys käyttää nimeä Bredsundsträsket.

  • Bredviks Träsk (1846)[9]
  • Bredviksträsk (1855)
  • Bredvikträsk (1921)
  • Bredsundet (1923–1949)[4][10]
  • Bredsund (1928–)[3]
  • Bredsundsträsket (1998–)[11]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]